MED INSPIRATION FRA DE GAMLE FILOSOFISKE AKADEMIER.


BLIV ELEV HOS PARADIGMESKIFTET.
DU TAGER VALGET.
VI STØTTER DIG.

HVEM KAN KOMME HOS PARADIGMESKIFTET?

Baggrund:

Vi har ikke lyst til at sætte dig i en kasse. Mennesker er forskellige og kommer med forskellige baggrunde, følelser, oplevelser og drømme – og vi vil gøre alt hvad vi kan for at møde dig som den du er i livet, og ikke på et stykke papir. 

Herunder vil vi prøve at definere målgruppen for vores sted, så vi kan ikke helt undgå “fagtermer” og “rammer”, men vi ved godt at der er mere end det. 

Målgruppen for Paradigmeskiftet er unge som kan opleve sig sårbare eller udsatte, eller have haft oplevelser i livet som er svære og pt. kan skabe nogle forhindringer.

Måske du har en eller flere diagnoser, eller måske du  har indgående kendskab til eksempelvis ensomhed, angst, depression eller manglende interessefællesskab og/eller opbakning i hjemmet. 

Hos os er der plads til alle, uanset fødested, baggrund, økonomi og etnicitet. Her er vi alle lige.  

Aldersgruppen: 17-32 år med åbenhed for afvigelser, begge veje, aldersmæssigt.

Antal: 45 pladser pr. forår/efterår, fordelt på de tre søjler. 


Vi skal også kunne tale til jer som arbejder fagligt, er pårørende eller arbejder i eksempelcis jobcentrene. Så
overordnet kan målgruppen defineres mere “fagligt” som:

  • Unge med megen sårbarhed bag sig, som ofte ikke ønsker normale “støttetilbud” henvist af jobcenteret og lignende. Disse unge har ofte været nødsaget til at takke ja til dette af mangel på bedre, ikke mindst grundet sanktionsmuligheden såfremt de siger nej. Forstået på den måde, at de ikke har fundet de rette tilbud. I stedet mangler de unge muligheden for at arbejde med sig selv, mens de bruger deres erfaringer med sårbarhed til at gøre en forskel for sig selv og andre. 
  • De fleste unge, som kommer til os, vil især have angst, ensomhed, depression og forskellige diagnoser tæt knyttet til livet. 
  • Andre vil være efterkommere af flygtninge eller indvandrere og vil eksempelvis have problemer med manglende støtte og forståelse hjemmefra, splittelse mellem traditionelle/kulturelle værdier og danske. 
  • Vil kunne have manglende ressourcer i hjemmet til at støtte op om uddannelse etc. 
  • Sårbarheden kan have mange udtryk, men en grundlæggende mangel på selvværd, en ensomhed, en isolation eller en angst vil være tæt knyttet på de fleste unge, som vi kommer til at møde. 
  • Jf. vores anden linje, forventer vi også at møde mange unge med angst, som sidder derhjemme og gamer i de fleste af døgnets timer og kan en masse med design, kodning, web, grafik og/eller computere som helhed. Disse unge har ikke tilbud i Aarhus, medmindre de er under 18 år – og i givet fald er det få timer pr. uge og uden den helhedsorienterede indsats bagved – hvor også erhvervslivet er med. 
  • Unge, som ofte taler om, at de gerne vil hjælpe andre. Unge, som ikke ved, at deres livserfaringer kan blive til mere – unge, som let kunne blive fremtidens sociale iværksættere, kreative projektmagere, foreningsdannere og NGO-byggere, hvis de fik rammerne, selvtilliden, selvindsigten og værktøjerne til det. Her vil de mere ressourcestærke og med økonomisk bagland kunne søge ind som kaospiloter, og nogle af de yngre vil evt. kunne agere hos frontløberne. Men begge steder er mere event- og kulturfunderede, hvor vi her har et stærkt fundament omkring socialt iværksætteri og tilknyttet støtte med social faglighed bag. 
  • Unge, som mangler grund til at komme udenfor hjemmets vægge, men i en tryg og hyggelig ramme kan opleve “undervisning” som noget positivt frem for noget, de længe har følt, de “ikke er klar til”. Her kan undervisningen altså blive en løftestang til en videre udvikling. Unge, som har brug for at lære at sætte grænser, tale op, lytte, skabe fælles kultur og lære at navigere i hverdagen.

 

Hvad laver de unge pt?
Mange af de unge som vil blive elever hos os, står forskellige steder i livet. Størstedelen vil være langtidsledige på forskellige ydelsesformer og vil med al sandsynlighed være i, eller have været i, forskellige forløb henvist af jobcenteret. Mange står også “udenfor systemet” og bor endnu hjemme og har derfor ikke en ydelse, men lever af familie og venners økonomi. Fælles er at de unge ikke er i uddannelse eller på arbejdsmarkedet, og vil have brug for en anden slags ramme og støtte for at nå dertil. Nogle få vil måske være igang med en 9. eller 10. klasse på VUC og afslutter eller dropper ud, ligesom at nogen måske er droppet ud af gymnasium eller HF enkeltfag fordi at de har haft det ret svært. 

Den Folkeoplysende Forening Paradigmeskiftet
Nørreport 26D, 2. , 8000 Aarhus C
CVR: 44 70 54 94
Konto: 8401 0005477056