Amnesty. TUBA. Læger Uden Grænser. Social Sundhed. Fundamentet. Dansk Flygtningehjælp. Børns Vilkår. Danner. Greenpeace. Oxfam. Mellemfolkeligt Samvirke. Gallo. Kofoeds Skole. Kvisten.
Listen er lang, rigtig lang.
Hver eneste af disse organisationer som forandrer livet for mange, er oftest startet af et menneske med en ide og en drøm. Der er plads til flere, der er plads til dig.
Der er meget som vi kan lære i livet, som både kan hjælpe os i vores eget liv, såvel som i vores uddannelses- eller arbejdsliv.
Noget af det som man kan lære som Social Changemaker er:
Overblik og planlægning
Samarbejde & Kommunikation
Projektmageri & Iværksætteri
Eventmaking & afvikling
Budgettering & Fundraising.
Vi vil gerne lære unge med sårbarheden tæt på livet at opbygge, starte, drifte og skabe.
Det kan tage udgangspunkt i events, projekter, foreninger eller virksomheder.
Vi tilbyder samarbejder med lokale kulturaktører, foreninger og virksomheder, så det vi lærer også kan prøves i praksis.
Vi tilbyder også mentorskaber, eksterne undervisere og en masse færdigheder.
Det handler om at finde mening, formål og drømme, såvel som det at opøve en lang række færdigheder som bliver hos en for altid.
Uanset om du er født i Aarhus, er flygtet hertil fra et sted i verden eller har en helt anden baggrund, så er du velkommen hos os!
Klik på foto for at komme til en side hvor du kan se en video om Social Changemakers, downloade en PDF og tilmelde dig til opstartssamtale.
Først kan du evt. klikke på kassen nedenunder og læse mere om faget.
I intro-ugerne vil vi gå i dybden med kreativ idéudvikling, høre de ideer og tanker, der opstår løbende hos eleverne, og vi kommer til at have forskellige oplæg, som præsenterer vidt forskellige iværksætteres rejser og oplevelser, både de sociale, kulturelle og erhvervsdrevne. Vi skal lære hinanden at kende, arbejde på de ting, som er svære, tale sammen, ideudvikle og roligt dykke ned i substansen. Herefter kan vi gå mere ind i det regulære undervisende, sideløbende med at vi også udfolder det praktiske og bruger det til noget virkeligt.
Forarbejdet
Processen og eksekveringen
Målet, afslutningen og forankringen
Andre faktorer, ikke mindst i sociale kontekster
En diagnose, en svær livssituation og ting, der gør det svært at komme op om morgenen, betyder ikke, at resten af livet skal være modgang og hårde tider. Omend vi ville ønske, at du kunne have været foruden modgangen, kan dine erfaringer blive til en styrke, og din viden kan blive til hjælp for andre. Forestil dig, hvis du kunne bruge det, du har oplevet, til at skabe noget, der hjælper andre i samme situation? Det vil vi gerne lære dig!
Der er mange måder at skabe på. Måske drømmer du ikke om at skabe, men vil gerne arbejde på dig selv og lære nye ting, du kan bruge i dit eget liv - det er også stærkt! Måske vil du også gerne lære at opbygge din egen virksomhed, velgørende foreninger eller arrangere events rundt omkring? Det kan vi lære dig - og du får også et netværk med.
At skabe bliver noget lettere, når man dygtiggør sig i at kommunikere med andre. Det er en måde at skabe netværk på - og i ens eget liv kan man også bruge samarbejde og kommunikation, uanset om man studerer, arbejder eller skaber nye relationer. Vi vil gerne hjælpe dig med at lære at nå ud til andre, få forståelse for dine planer og få folk til at stå sammen om dine visioner - lige fra den gode e-mail, Excel-arket med kontakter, telefonopkald og gode møder!
Uanset om du vil starte en virksomhed, arrangere koncerter eller opbygge en velgørende organisation, der hjælper en bestemt gruppe mennesker i samfundet, er der mange fællesnævnere: Hvordan man strukturerer sig, gennemfører ens planer og afholder arrangementerne. Hvordan man skaffer midler, dokumenterer, ansætter, spreder budskabet og opnår støtte. Det er sjovere, end du tror!
Omkring forløbet er der en bredt sammensat gruppe af virksomheder, foreninger og projektmagere, som gerne vil støtte dit forløb ved at åbne op for praktikpladser, sparring og generel støtte. Vi sørger for at opretholde kontakten med dem, så du kan udvide dit netværk og komme et skridt nærmere eksempelvis job og uddannelse.
Hvis du under forløbet hos os får en idé, så hjælper vi dig med at udfolde den. Det kan være en støttekoncert, en udstilling, en konference eller lignende. Vi har et stærkt netværk og den nødvendige viden til at hjælpe dig med at realisere ideen som en del af forløbet. Det er et løfte! Vi har erfaring med alt fra festivalplanlægning til konferencer, så vi vil guide dig trygt i mål.
Samarbejdsaftaler, fundraising, ansøgninger og lignende. Det kan lyde kedeligt, men det er faktisk spændende. For hver gang du beskriver en idé på skrift, bliver den udfoldet og skærpet - og bedre! Vi lærer dig greb, og sammen laver vi ansøgninger, mails, finder de rigtige kontaktpersoner, ser på eksempler fra andre projekter, m.m.
Nogen gange bliver det svært. Det kan være, at angsten overtager, ensomheden rumler, ADHDen forstyrrer eller andre ting i livet kommer i vejen. Det er okay. Vi kan rumme det, vi forstår det, og vi støtter dig både under og efter! Vi bygger også gerne bro til andre, som kan hjælpe dig på vejen, og vi deltager gerne i møder med psykiatrien, kommunen eller andre instanser.
Mens du deltager i “Social Changemakers”-forløbet, bliver du også tilknyttet en personlig mentor. En person, du kan tale med hver uge – om de udfordringer, du står over for derhjemme eller hos os. En person, der kan hjælpe med kommunikationen med fx jobcenteret, psykiatrien eller andre relevante instanser.
Du kommer også til at møde andre fantastiske unge mennesker. Der vil være fælles måltider, fælles aktiviteter (som det er frivilligt at deltage i), og selvfølgelig dem, du har undervisning med. Her er et fællesskab, hvor alle ved, hvordan det er, når livet er udfordrende – men som også ved, hvordan det er at kæmpe sig igennem og komme ud på den anden side.
One size doesn’t fit all.
Det er et fælles forløb med masser af individuelle hensyn og tilgange, så alle får de bedst mulige rammer. Om det er hjælp til fremmøde, ekstra samtaler, ture ud af huset, besøg i psykiatrien, hjælp til møder ved kommunen eller andet. Ja, så tilpasser vi os.
På dine præmisser – uden fordømmelse.
Vi har som praktikere på området flere gange mødt unge, som har oplevet af deres gaming hurtigt blive italesat som en forhindring. Vi vil gerne møde dig på dine præmisser. Hvis gamingen er det “rum” hvor du føler dig mest tryg og det rum do socialiserer mest i, så vil vi gerne – sammen med dig – trække rummet ind i et “forandringsrum” hvor vi kan skabe langsigtede forandringer sammen med gamingen – og ikke på trods af den.
Vi har et ansvar efter endt forløb.
Vi ser for mange projekter, hvor kontakten til dem som deltager ophører så snart deres forløb er afsluttet. Her har vi ikke blot et ansvar for at dokumentere forløbets form, indhold, effekter, og svære ting til sagsbehandler og andre instanser (sammen med dig). Vi har også et ansvar for at holde en dør åben og vise at vi stadig kærer os om dig, for det gør vi! Derfor har vi hver uge en større fælles eftermiddag- og aften for nuværende og tidligere elever, hvor i kan mødes, snakke, spille og snakke med nuværende eller tidligere elever!
At stå på egne ben.
Vi tror ikke, at vi kan løse alles problemer, mens man er i forløbet. Men vi tror på, at vi kan hjælpe mennesker med at stå på egne ben efter og være bedre til at hjælpe sig selv, med at nå jeres mål og drømme. Det er derfor, at vi insisterer på at inddrage adfærdsvidenskab, terapi, undervisning og andre elementer som kan hjælpe jer som elever med lære jer selv at kende og hjælpe jer med at mestre livets svære sider efterfølgende.
Med gamingen som det trygge rum, kan vi så bygge ovenpå med andre elementer. Måske der er interesser og færdigheder du ikke har overvejet endnu?
Vi tror på at uddannelse og arbejde kan noget
Det må og skal altid være den unge elevs behov og drømme som kommer først. Derfor vil vi aldrig insistere, presse eller tvinge for at opnå vores ønsker på vegne af dig. Vi har blot et udgangspunkt der hedder at vi tror på at det “kan noget” at komme på arbejdsmarkedet eller i uddannelse når tiden er rigtig – uanset om det er en stilling i den hastigt voksende spil- og digitaliseringsbranche, om det er opstarten af egen lille virksomhed eller om det er at studere noget relevant (eller noget helt andet som viser sig interessant). Derfor er det en åben og ærlig snak vi godt tør tage når vi kigger ind i fremtiden med dig – men altid med respekt for dit ståsted og ønsker – og selvbestemmelse!
Gensidig respekt og ligestilling.
Gamingverdenen har ret tydelige problemer med ligestilling, hvor piger og kvinder især ofte oplever negativ behandling, voldsomt sprog, m.m.
Det kan heller ikke udelukkes at vi vil opleve kulturelle forskelligheder når vi samles med forskellige baggrunden.
Derfor vil vi ved starten af hvert hold arbejde, sammen med dig og de andre elever, på at udarbejde et kodeks for “klassen” og sætte en kulturel ramme med gensidig respekt, anerkendelse, rummelighed og forståelse. Ligeledes vil vi gøre brug af eksterne, anerkendte undervisere som gæster – herunder professionelle kvindelige gamer i gamerforløbet. De er også ret seje.
Emotionel opkvalificering
En del af indsatsen som især kommer til udtryk i undervisning og fælles samtaler er det vi her kalder emotionel opkvalificering, her set i sammenhæng med gamling. Vi ønsker at hjælpe jer, eleverne, med at forstå eksempelvis gamingens udtryk i jeres liv.
Hvornår er vaner givende og hvornår kan de være destruktive i forhold til de ønsker og drømme vi ellers har for livet?
En del af tilgangen er at mappe jeres relation til fx. gamingen og kigge på om dennes indflydelse i jeres liv er i overensstemmelse med jeres dagligdag. På den måde får i bedre mulighed for at etablere en hverdag efter endt forløb hvor gamingen får den rette plads, og ikke står i vejen for udvikling, drømme og mål, men i stedet kan bidrage.
Dette afsnit vil være udfyldt når vi er klar til at optage elever.
Den Folkeoplysende Forening Paradigmeskiftet
CVR: 44 70 54 94
Konto: 8401 0005477056